streda, 8. marca 2017

"MACARONS"


Ahojte , vyskúšala som si upiecť :-) drobné , okrúhle koláčiky. Ide o veľmi známu francúzsku maškrtu "MACARONS" 

Tento koláčik pozostáva z dvoch častí. Prvú časť tvorí samotná "škrupinka", ktorú tvoria iba 3 suroviny a to základom je mandľová múka, bielka a cukor. Druhá časť je  krém. Najviac sa využívajú 2 druhy krémov. Prvým sú maslové krémy. Môžu mať rôznu príchuť a arómu. Druhým krémom, ktorými sa makarónky najčastejšie plnia sú krémy na báze " ganaché", kde ide o kombináciu kvalitnej čokolády a vysoko percentnej smotany na šľahanie. Do krému môžete pridať či už orechy, kokos, ovocie podľa vlastného výberu. Dôležité je aj koľko dáte plnky. Príliš malé množstvo by mohlo zapríčiniť, že koláčik by nenasiakol potrebné množstvo vlhkosti a chute. Ich konzistencia musí byť jemnučká a mäkučká, určite nie tvrdé. Ide o koláčik na ktorý je potrebné množstvo trpezlivosti. Veľakrát sa stane, že na prvý raz sa nepodarí. Aj mne sa to stalo a nie raz :-). Uvidíte, že pri troche trpezlivosti to dokážete.

POTREBUJEME

100g práškový cukor, 50 g mandľovej múky, 2 ks vaječných bielok, 65 g kryštálový cukor. 

POSTUP

Mandľovú múku, kakao a práškový cukor zmiešame dokopy a preosejeme, aby sme tam nemali hrudky.
Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého po častiach mixérom zašľaháme aj kryštálový cukor. Šľaháme až kým nevznikne lesklý tuhý sneh. Tento sneh potom postupne primiešavame do pre osiatej mandľovej múky, a to francúzskou metódou zvanou "macaronage". Najskôr zamiešavame po obvode misky a potom niekoľkými menšími pohybmi v strede misky. Cesto nám bude pomaly stekať z varešky. Takto pripravené cesto naplníme cukrárenským vrecúškom.
Na plech vystlaný papierom na pečenie si predkreslíme kruhy s priemerom približne 4 cm. Cesto nanášame do stredu kruhu, aby sa rozlialo až k okrajom. Potom plechom niekoľkokrát buchneme, aby sme sa zbavili bubliniek v ceste. Makarónky necháme na plechu 30 - 40 minút postáť, aby sa vytvorila jemná kôrka. Makarónky pečieme pri 150 celzia približne 15 minút. Makarónky plníme ľubovoľným krémom. Ja som zvolila čokoládový krém.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Disqus Shortname

Comments system

 

ALI CAKE SWEET Template by Ipietoon Cute Blog Design