sobota 28. mája 2016

BAZOVÝ SIRUP




Leto už máme v plnom prúde a s tým spojené aj príjemné posedenia vonku v prírode s priateľmi. Vždy padne vhod niečo dobré na osvieženie. Práve nám začala sezóna bazy a je vhodný čas, vybrať sa na zber kvetov bazy a pripraviť si úžasne sladký a osviežujúci sirup. Tento sirup nielenže nás príjemne osvieži, ale skrýva v sebe obrovský zdroj vitamínov prospešných pre naše telo.

Samotný zber
Báza nám kvitne od mája do júla. Najlepšie je ísť na zber v ranných hodinách za slnečného počasia, určite nie po daždi, lebo voda vymýva peľ z kvetou.

Čo potrebujeme
30 kvetov bázy
1,5 kg cukru
2 l vody
3 citróny

Postup
Kvety si premyjeme a odstránime drevené stonky a nečistotu. Prevaríme si vodu, ktorú dáme vychladnúť. Po vychladnutí kvety ponoríme do vody, kde pridáme vytlačenú citrónovú šťavu, ja 1 citrón nakrájam na kolieska. Toto všetko je dôležité nechať 24 hodín macerovať (stáť). 
Tento obsah scedíme cez sitko, prípadne zachytené kvietky opatrne vyžmýkame . Do scedenej šťavy dáme cukor a tekutinu zohrejeme asi na 50 stupňou a miešame, aby sa nám cukor rozpustil a vznikne nám sirupová konzistencia. Niekto necháva sirup prejsť varom, ale ja sa tomu snažím vyhnúť, aby sa nezničili vitamíny. Hotový, horúci sirup nalejeme do sklenených fľiaš a dôkladne uzavrieme. Skladujeme na tmavom, chladnejšom mieste. 

Verím, že každý jeden dúšok tohoto "moku" si vychutnáte to Vám praje thttp://alicakesweet.blogspot.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Disqus Shortname

Comments system

 

ALI CAKE SWEET Template by Ipietoon Cute Blog Design